Чаша вино вечер, една или две бири след работа или наздравица

...
Чаша вино вечер, една или две бири след работа или наздравица
Коментари Харесай

Контролирано пиене - нова терапия при алкохолна зависимост


Чаша вино вечер, една или две бири след работа или наздравица с шампанско при специален повод - алкохолът от дълго време се е трансформирал в част от нашата просвета.

Германия се подрежда сред страните с най-висока консумация на спиртни питиета, съгласно данни на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Всеки десети възрастен в страната употребява приблизително по 10 литра чист алкохол годишно. Толкова са да вземем за пример 200 литра бира или към 80 литра вино. А границата сред удоволствието и пристрастяването постоянно може да бъде рисково тънка.

Колко е рационално да се пие?

Според Института " Роберт Кох " 14% от дамите и 18% от мъжете приемат алкохол в рискови количества. Германският център по въпросите на пристрастяването показва, че използването на повече от 12 грама чист алкохол дневно за здрави жени и повече от 24 грама на ден при мъжете вече носи риск. Само за илюстрация: бутилка бира от 0,33 литра съдържа 13 грама алкохол, а чаша вино от 0,2 литра - 18 грама.

В същото време нерегистрираните алкохолно подвластни хора са доста, тъй като постоянно казусът не трябва разпознат и признаван като подобен, споделя Морис Кабанис, шеф на Клиника по медицина на зависимостите и подвластното държание в Щутгарт. Много алкохолици не признават своята взаимозависимост в продължение на години, в това число заради позор.

Професиите и обществените групи на страдащите от алкохолна взаимозависимост са не по-малко разнородни от аргументите за пристрастяването към алкохола. Те могат да са свързани с биографията, или да са генетични. Заучените привички, като да вземем за пример бирата след работа, която последователно се трансформира в няколко бири, или все по-ранното пиянство през деня също могат да са фактор. Перспективата за строго въздържание пък отхвърля мнозина да стартират лекуване. Това е една от главните аргументи едвам един от всеки 10 души да търси съответна помощ и да стартира терапия.

Контролирано пиянство като опция на въздържанието

Експертите все по-често възприемат следеното пиянство, при което приемането на алкохол не е изцяло прекратено, като нов перспективен способ за лекуване. Йоахим Кьоркел, професор по логика на психиката в Протестантския университет по приложни науки в Нюрнберг, е създал такава стратегия. През 2020 година огромно общоевропейско изследване опроверга нуждата от прецизното самоограничение при възрастните. Много от тях не са в положение да се откажат изцяло от алкохола, само че са склонни да лимитират одобряваните количества. 

След цялостна диагностика при започване на лекуването, избралите следеното пиянство като терапия се учат по какъв начин да се оправят с алкохолната си взаимозависимост по здравословен метод. Една от значимите стъпки в това е воденето на дневник на пиенето. В него се записва каква е самостоятелната консумация и се слагат съответни задания. В него може да има и отговори на въпроси като: " Колко пия сега и какъв брой по-малко желая да пия през идната седмица "?

Дълго време въздържанието - безспорното неприемане на алкохол - се приемаше като единствена опция за лекуване. Тази идея се основава главно на разбирането за заболяването от 1960-те години. В издадената по това време книга " Моделът на здравната болест алкохолизъм " на Елвин Мортън Джелинек се твърди, че склонността към алкохолизъм значително е предопределена генетично - т.е. човек или е пияч, или не е. Според тази теза не съществуват разнообразни степени на пристрастяване и по тази причина следеното пиянство не е допустимо.

Комбинираните лечения имат по-добър резултат

Днес следеното пиянство към момента не е прието за способ и не се заплаща от осигуровките, когато се ползва като лекуване. Независимо от това, то има своето място в лечебната работа, става все по-широко публикувано и е помогнало на доста хора. Между 20 и 30% от участниците реализират самоограничение точно посредством тази стратегия. Въпреки че медикаментозното лекуване, да вземем за пример с медикаменти, предизвикващи нетърпимост към алкохола, също може да е от помощ. Но експертите считат, че при него вероятността от рецидив е огромна, в случай че това лекуване не се съпровожда от съпътстваща терапия.

Включване в група за взаимопомощ също може да се окаже извънредно значимо за преодоляване на зависимостта от алкохола в дълготраен проект.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР